Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Majlis Penandatanganan MoU UNISSA dan PSB dan Pelancaran Buku

MOUpic01.jpg

Khamis, 17 September 2020, Majlis Penandatanganan Memorandum Persefahaman (MoU) di antara Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA) dan Pusat Sejarah Brunei (PSB) dan diselajurkan dengan Pelancaran Buku-Buku Terjemahan Bahasa Arab Cerita Bergambar Sejarah Brunei. Majlis penandatanganan di saksikan oleh Tetamu Kehormat  Majlis iaitu Yang Berhormat Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Aminuddin Ihsan bin Pehin Orang Kaya Saiful Mulok Dato Seri Paduka Haji Abidin, Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan. Majlis diadakan di Dewan Auditorium, UNISSA.

There are no items to show in this view.

Pelatih Pusat Kesenian dan Pertukangan Tangan Brunei Kunjungi Pameran Pusat Sejarah Brunei


Sabtu, 21 November 2020 - Seramai lebih 60 orang tenaga pengajar dan pelatih Pusat Kesenian dan Pertukangan Tangan Brunei mengunjungi pameran Pusat Sejarah Brunei hari ini.

La
watan bertujuan bagi memberi kefahaman kepada para pelatih sebagai generasi muda akan kepentingan dan ristaan sejarah negara.


Puan Yang Terutama Yu Hong Duta Besar Istimewa dan Mutlak Republik Rakyat China ke Negara Brunei Darussalam Kunjungi Pameran Pusat Sejarah Brunei


​Rabu, 18 November 2020 - Puan Yang Terutama Yu Hong, Duta Besar Istimewa dan Mutlak Republik Rakyat China ke Negara Brunei Darussalam telah mengunjungi galeri pameran Pusat Sejarah Brunei . Penerangan lawatan ke galeri-galeri pameran tersebut disampaikan oleh Awang Faisal bin Haji Mat Salleh, Pegawai Sejarah Kanan, Ketua Bahagian Pameran dan Perkhidmatan. Lawatan bermula jam 10.00 pagi dan berakhir pada jam 11.30 pagi.

Program Pemeriksaan Kesihatan KKBS dan Jabatan-Jabatan di Bawahnya


​Sabtu, 7 November 2020 - Warga Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan dan jabatan-jabatan di bawahnya menjalani Program Pemeriksaan Kesihatan sepanjang 07 hingga 14 November 2020. Program pemeriksaan ini bertempat di Dewan Digadong dan Dewan Citra Budaya, bangunan kementerian berkenaan.

Bengkel Kaedah Penyelidikan Sejarah


Rabu, 21 Oktober 2020 - Sebagai kesinambungan Perjanjian Persefahaman (MoU) yang telah dimeterai diantara Pusat Sejarah Brunei bersama dengan Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA) pada bulan September 2020 yang lalu, projek penyelidikan biodata dan tokoh tersohor tempatan dan luar negara Insya-Allah akan mula dilaksanakan pada bulan November 2020 ini

FCO 141_15933(3).jpg

Dokumen Surat Sultan Muhammad Jamalul Alam II bertarikh 1909 dalam FC0 141/15933 simpanan Pusat Pengkajian Borneo yang diperolehi dari National Archives United Kingdom. Dokumen ini dalam bentuk Digital. Dokumen Asal masih disimpan di National Archives UK.