Skip Ribbon Commands
Skip to main content

/Slider_images/Welcome PSB_amended.jpg/Slider_images/Banner website_bukuV1.jpg/Slider_images/Galeri Pameran PSB.jpg

.

​Info Sejarah

Semangat Kebangsaan Ke Arah Kemerderkaan Negara Brunei Darussalam (tekan sini)


Majlis Pelancaran dan Apresiasi Penerbitan Buku Junjung Kasih II: Legasi Bersemi di Bumi TemasekAhad, 23 Julai 2023 - Pusat Sejarah Brunei dengan kerjasama Penuntut-Penuntut Asrama Kerajaan Brunei Singapura (AKBS) telah mengadakan Majlis Pelancaran dan Apresiasi Penerbitan Buku Junjung Kasih II: Legasi Bersemi di Bumi Temasek yang berlangsung di Kompleks Sukan Jerudong.

Hadir selaku Tetamu Kehormat di Majlis Pelancaran ini ialah Yang Berhormat Dato Seri Setia Awang Haji Nazmi bin Haji Mohamad, Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan.


There are no items to show in this view.

Forum Sejarah Kesultanan Brunei

​​

​Sabtu, 2 September 2023. - Dalam mengimbas kembali sejarah hubungan persahabatan antara Brunei dan China, Pusat Sejarah Brunei dengan kerjasama Kedutaan Republik Rakyat China dan Persatuan Persahabatan Brunei-China telah menganjurkan Forum Sejarah Kesultanan Brunei yang berlangsung di Dewan Jawatan Dalam, Pusat Sejarah Brunei hari ini. 

Lawatan KAM, Masjid Sengkarai


Khamis, 24 Ogos 2023 - Lebih 20 orang yang terdiri daripada kanak-kanak dan belia Kelas Al-Quran dan Muqaddam (KAM), Masjid Pengiran Anak Haji Mohamed 'Alam, Kampong Sengkarai, Daerah Tutong mengadakan lawatan sambil belajar ke Pusat Sejarah Brunei sebagai program tambahan sempena cuti penggal persekolahan.


Lawatan Musim Cuti Persekolahan


Khamis, 24 Ogos 2023 - Sempena dengan musim cuti sekolah penggal kali ini, Pusat Sejarah Brunei (PSB) tidak terkecuali menjadi pilihan orang persendirian dan organisasi lain untuk mengunjungi galeri-galeri PSB. Aktiviti seumpama ini adalah bagi mengisi ruang masa lapang kanak-kanak sempena musim cuti persekolahan.


Lawatan BKISHHB ke PSB


Khamis, 24 Ogos 2023 -  Lawatan kerja daripada 20 orang pegawai dan 8 orang kakitangan Balai Khazanah Islam Sultan Haji Hassanal Bolkiah (BKISHHB).

Rombongan dialu-alukan oleh pegawai-pegawai Pusat Sejarah Brunei (PSB) yang kemudiannya diteruskan dengan sesi lawatan ke galeri-galeri.