Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Majlis Penandatanganaan MoU UNISSA dan PSB dan Pelancaran Buku

MOUpic01.jpg

Khamis, 17 September 2020, Majlis Penandatanganan Memorandum Persefahaman (MoU) di antara Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA) dan Pusat Sejarah Brunei (PSB) dan diselajurkan dengan Pelancaran Buku-Buku Terjemahan Bahasa Arab Cerita Bergambar Sejarah Brunei. Majlis penandatanganan di saksikan oleh Tetamu Kehormat  Majlis iaitu Yang Berhormat Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Aminuddin Ihsan bin Pehin Orang Kaya Saiful Mulok Dato Seri Paduka Haji Abidin, Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan. Majlis diadakan di Dewan Auditorium, UNISSA.

There are no items to show in this view.

Lawatan Mahasiswa dan Mahasiswi Universiti Islam Sultan Sharif Ali ke Pusat Pengkajian Borneo

IMG-20200924-WA0037.jpg

​Khamis, 24 September 2020, seramai 26 orang mahasiswa dan mahasiswi Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA) telah mengadakan lawatan sambil belajar ke Pusat Pengkajian Borneo di Blok 31 Anggerek Desa. Lawatan di alu alukan oleh Dayang Mardiah bte Hj Ramli, Pegawai Sejarah dan Awang Mohd Hefni bin Mahari, Pegawai Sejarah. 

Lawatan Guru dan Murid Sekolah Rendah Rataie, Mukim Bukok


Rabu, 23 September 2020 - Seramai lima pelajar dan tiga guru dari Sekolah Rendah Rataie, Mukim Bokok, Daerah Temburong meluangkan masa untuk mengunjungi dewan pameran Pusat Sejarah Brunei.

Lawatan Anak-Anak ABDB Bersama Pengiring


Rabu, 16 September 2020 - Bersempena dengan cuti sekolah ini, rombongan daripada anak-anak anggota Angkatan Bersenjata Diraja Brunei (ABDB) telah membuat lawatan ke Pusat Sejarah Brunei. Lebih dari 20 orang yang menyertai rombongan ini terdiri daripada kanak-kanak dan pengiring dapat menimba ilmu mengenai sejarah negara.

Lawatan KKBT Biro Pendidikan Belia ke Pusat Sejarah Brunei

IMG-20200915-WA0052.jpg

​Selasa, 15 September 2020, seramai 50 orang rombongan daripada Kelab Komuniti Belia Transformasi (KKBT) Biro Pendidikan Belia telah mengadakan lawatan sambil belajar bagi mengisikan masa cuti persekolah di negara ini.

FC 12 127_02.jpg

Small Fox in Brunei in 1904 dilaporkan dalam dokumen Foreign Office Siri FO 12/127 simpanan National Archives, United Kingdom. Dilaporkan 2,000 kes dan lebih 500 orang meninggal dunia. Dokumen ini boleh didapati di Bangunan Blok 31, Pusat Pengkajian Borneo, Anggerek Desa,