Skip Ribbon Commands
Skip to main content

/Slider_images/Welcome PSB_amended.jpg/Slider_images/Banner website_bukuV1.jpg/Slider_images/Galeri Pameran PSB.jpg

There are no items to show in this view.

Majlis Doa Kesyukuran Sempena Penubuhan Pusat Sejarah Brunei ke-41Jumaat, 27 Januari 2023 - Genap 41 tahun penubuhan Pusat Sejarah Brunei sebagai sebuah institusi yang mengkaji dan memberigakan sejarah dan Kesultanan Brunei sejak ia ditubuhkan pada 26 Januari 1982. Sehubungan itu sebagai tanda syukur ke hadrat Ilahi, Pusat Sejarah Brunei dengan kerjasama Jawatankuasa Takmir Masjid Kampong Masin dan disokong oleh Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan telah mengadakan Majlis Doa Kesyukuran sempena Penubuhan Pusat Sejarah Brunei ke-41 tahun.

There are no items to show in this view.

Aktiviti Tanggungjawab Sosial Korporat: Laman Warisan

​​

Selasa, 31 Januari 2023 - Pusat Sejarah Brunei (PSB) melalui Bahagian Pentadbiran dan Pengurusan dan Bahagian Pusat Pengkajian Borneo (penBorneo) mengadakan aktiviti tanggungjawab sosial korporat (CSR) di Lamin Warisan, Tanjong Maya, Daerah Tutong.

Aktiviti berkenaan dilaksanakan bertujuan meningkatakn ilmu pengetahuan dan kemahiran serta memupuk hubungan baik antara komuniti.


Lawatan Sambil Belajar Program Khidmat Bakti Negara​Isnin & Selasa, 30 & 31 Januari 2023 - Pusat Sejarah Brunei (PSB) menerima rombongan lawatan sambil belajar daripada pelatih-pelatih Program Khidmat Bakti Negara (PKBN). Seramai 260 orang terlibat dalam rombongan hari pertama dan 275 orang pada hari kedua.


Rombongan dialu-alukan oleh Timbalan Pengetua II, Pusat Sejarah Brunei, Yang Mulia Awang Muhammad Faisal bin Haji Mat Salleh.

Perjumpaan Duta Besar Istimewa dan Mutlak Republik Korea

​​

Rabu, 25 Januari 2023 - Pusat Sejarah Brunei (PSB) awal pagi hari ini menerima kunjungan perjumpaan daripada Duta Besar Istimewa dan Mutlak Republik Korea ke Negara Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Kim Soung-eun.

TYT mengadakan perjumpaan dengan pengetua PSB, Yang Mulia Dr Haji Muhammad Hadi bin Muhammad Melayong dan timbalan pengetua I, Yang Mulia Awang Hanafi bin Haji Salleh


Kembara Sejarah di Sekolah Persediaan Arab, BSBSabtu, 14 Januari 2023 - Pusat Sejarah Brunei (PSB) membuka tirai tahun baru 2023 dengan mengadakan program Kembara Sejarah sebagai satu langkah untuk memberigakan sejarah ke pengetahuan orang ramai khususnya kepada pelajar dan warga sekolah.


Kali ini Sekolah Persediaan Arab, Bandar Seri Begawan (SPABSB) terpilih sebagai destinasi pertama di tahun 2023.