Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Lawatan Rasmi Tuan Yang di-Pertua Negeri Sarawak ke Pusat Sejarah Brunei


Selasa, 25 Jun 2024 - Tuan Yang Terutama Tun Pehin Sri Dr. Haji Wan Junaidi bin Tuanku Jaafar, Yang Di-Pertua Negeri Sarawak dan isteri, Yang Amat Berbahagia Toh Puan Fauziah Mohd. Sanusi dan rombongan mengadakan Lawatan Kunjungan Muhibbah ke Pusat Sejarah Brunei.

Turut mengiringi Tuan Yang Terutama ialah Menteri Pengangkutan dan Infokomunikasi, Yang Berhormat Pengiran Dato Seri Setia Shamhary bin Pengiran Dato Paduka Haji Mustapha selaku Menteri Pengiring.


There are no items to show in this view.

Lawatan Rasmi Dari Dewan Perwakilan Daerah Republik Indonesia (DPD RI)


​Selasa, 2 Julai 2024 - Pusat Sejarah Brunei menerima lawatan seramai 15 orang daripada rombongan Dewan Perwakilan Rakyat Republik Indonesia (DPD RI). Rombongan diketuai oleh Komisaris Jenderal Polisi (Purn.) Dr. Made Mangku Pastika, M.M., anggota DPD RI Provinsi Bali.


Mengalu-alukan kehadiran rombongan ialah Yang Mulia Awang Mohammad Faisal bin Haji Mat Salleh , Pemangku Pengetua Pusat Sejarah Brunei.​

Hari Pertama Peringkat Saringan Pertandingan Pidato Sejarah Piala Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan Kali Ke-4, Tahun 2024


Selasa, 2 Julai 2024 - Sebagai usaha dalam menarik minat belia dan generasi muda dalam mencintai dan menghayati sejarah, Pusat Sejarah Brunei telah menganjurkan Pertandingan Pidato Sejarah Piala Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan Kali Ke-4 Tahun 2024, Peringkat Saringan.


Peringkat saringan berlangsung selama tiga (3) hari iaitu pada hari Selasa, Khamis dan Sabtu (2, 4 & 6 Julai 2024) di Dewan Jawatan Dalam, Pusat Sejarah Brunei.


Taklimat Adat Istiadat


Isnin, 1 Julai 2024 - Pegawai dan kakitangan Pusat Sejarah Brunei (PSB) telah menghadiri Taklimat Adat Istiadat yang diadakan di Dewan Jawatan Dalam, PSB bagi sesi pertama dan Bangunan Lapau, Jabatan Adat Istiadat Negara bagi sesi kedua.


Taklimat disampaikan oleh tiga orang pegawai Jabatan Adat Istiadat Negara (JAIN).


Lawatan Rasmi Dari Pesuruh Jaya Tinggi Singapura


Isnin, 1 Julai 2024 - Pusat Sejarah Brunei menerima lawatan rasmi daripada Tuan Yang Terutama Laurence Bay, Pesuruhjaya Tinggi Singapura.


Hadir mengiringi dan mengalu-alukan lawatan ialah Awang Mohammad Faisal bin Haji Mat Salleh, Pemangku Timbalan Pengetua Pusat Sejarah Brunei.


Copy of HARI TERBUKA PUSAT SEJARAH BRUNEI.gif