Skip Ribbon Commands
Skip to main content

/Slider_images/Welcome PSB_amended.jpg/Slider_images/Banner website_bukuV1.jpg/Slider_images/Galeri Pameran PSB.jpg

.

​Info Sejarah

Semangat Kebangsaan Ke Arah Kemerderkaan Negara Brunei Darussalam (tekan sini)


Majlis Pelancaran Buku Tarsilah Brunei Jilid IV


Khamis, 19 Oktober 2023 - Pusat Sejarah Brunei telah mengadakan Majlis Pelancaran Buku Tarsilah Brunei: Peralihan ke Arah Brunei Moden (Tahun 1828 - 1924 Masihi), Jilid IV hasil penulisan Allahyarham Pehin Jawatan Dalam Seri Maharaja Dato Seri Utama Profesor Kehormat Dr. Haji Awang Mohd Jamil Al-Sufri bin Begawan Pehin Udana khatib dato Seri Paduka Haji Awang Umar, mantan Pengetua Pusat Sejarah Brunei.


There are no items to show in this view.

Lawatan Osaka dan Wakayama Medical University


​Rabu. 20 Sept 2023 - Pusat Sejarah Brunei hari ini menerima rombongan lawatan sambil belajar daripada mahasiswa dan mahasiswi Osaka University dan Wakayama Medical University, Jepun. Turut sama mengiringi rombongan ialah mahasiswa dan mahasiswi dari Universiti Brunei Darussalam.

Taklimat Induksi bagi Pegawai dan Kakitangan Baru PSB


Isnin dan Rabu, 11 dan 13 September 2023 - Seramai 6 orang pegawai dan kakitangan yang baru berkhidmat di Pusat Sejarah Brunei mengikuti Taklimat Induksi dan Bengkel Manual Prosedur Kerja (MPK). Taklimat dan bengkel tersebut diadakan bertujuan untuk membolehkan para pegawai dan kakitangan yang baru berkhidmat untuk memahami tentang tatacara peraturan-peraturan asas  dalam Perkhidmatan Awam. Taklimat dan bengkel tersebut disampaikan oleh pegawai-pegawai daripada Bahagian Pentadbiran dan Pengurusan dan Bahagian Perpustakaan dan Pembelajaran.


Lawatan ke Impromptu Expression


​Isnin, 11 Sept 2023 - lawatan kerja drp pegawai dn kakitangan Bhgn pameran dan perkhidmatan dan Bahgian Reprographer dan Pengambaran ke Impromtu Expression: Contemporary Abstract Art Showcase bertempat di Sengkurong. Antara tujuan lawatan adalah sebagai nilai tambah ilmu pengetahuan dan krativiti para pegawai dn kakitangan kedua2 bahagian.

Lawatan SIswa dan Siswi KUPU SB


​Sabtu, 09 Sept 2023 - Pusat Sejarah Brunei (PSB) pagi hari ini menerima rombongan lawatan daripada mahasiswa dan mahasiswi Kolej Universiti Perguruan Ugama Seri Begawan (KUPU SB). Rombongan dialu-alukan oleh Yang Mulia Dayang Hajah Siti Aisah binti Pungut, Pemangku Ketua Bahagian Pameran dan Perkhidmatan.